ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

UČITELJSKI PEVSKI ZBOR SLOVENIJE EMIL ADAMIČ

Naslov:

Štembalova 2/a

1000 Ljubljana

Kont. os.:

Janez Kukovica, predsednik ali Lovro Frelih, zborovodja

e-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Telefon: 041 773 650
web: https://upz.si/

Učiteljski pevski zbor Slovenije "Emil Adamič" je nastal leta 1925 v Ljubljani kot Zbor slovenskih učiteljev na pobudo Emila Adamiča in Srečka Kumarja, ki je zbor v začetku tudi vodil. Po smrti Emila Adamiča, ki je z zborom ves čas aktivno sodeloval in zanj napisal tudi precej skladb, je zbor prevzel ime po slovitem skladatelju in to ime nosi še sedaj. V času okupacije je zbor prenehal delovati in je ponovno oživel leta 1952 na pobudo prof. Radovana Gobca.

Ves čas delovanja je bil prvi cilj zbora slovenskim učiteljem na praktičen način, z neposrednim sodelovanjem v zboru, posredovati čimveč praktičnega znanja za vodenje pevskih zborov v okolju, iz katerega člani zbora izhajajo. Zbor tako uspešno opravlja svoje poslanstvo v glasbenem poustvarjanju in na pedagoškem področju. Prav tu je še posebej uspešen, saj je vzgojil vrsto odličnih zborovodij, ki so svoje znanje, pridobljeno tudi v UPZ pod vodstvom eminentnih zborovodij, uspešno prenašali in še prenašajo med pevce v svojem okolju. Trenutno je v Sloveniji 38 pevskih zborov vseh zvrsti, ki jih vodijo sedanji pevci UPZ. Mnogi od teh zborov segajo po najvišjih priznanjih na raznih revijah, festivalih in tekmovanjih, kar je zagotovo dokaz za strokovno in predano delo v zboru.

Da je strokovno delo tudi dokaz predanosti kaže tudi dejstvo, da v UPZ prihajajo pevke in pevci iz skoraj vse Slovenije. Ker zaradi geografske oddaljenosti članov ni mogoče imeti pevskih vaj redno, dva- ali trikrat tedensko po dve uri, kot je to običaj pri drugih zborih, se člani UPZ dobivamo na vaji običajno enkrat mesečno. Seveda vaja takrat traja 8 ali več ur. Za intenzivnejše vaje pa porabimo čas šolskih počitnic.

Na gostovanjih in tekmovanjih pevci UPZ nastopamo tudi kot uspešni predstavniki Slovenije in njene kulture. Gostovali smo po celi Evropi, preskočili pa smo tudi “veliko lužo” in s koncerti v Kanadi in ZDA razveselili naše izseljence.

Zbor je prejel tudi veliko priznanj, med njimi obe najvišji državni odlikovanji na pedagoškem in glasbenem področju. To sta Žagarjeva nagrada, najvišje državno priznanje za pedagoške delavce in Gallusovo plaketo kot najvišje priznanje za dosežke na področju vokalne glasbe.
Od nagrad na tekmovanjih v domovini in tujini velja omeniti drugo mesto na mednarodnem tekmovanju v Arezzu (I) 1956 in Nišu (YU)1959 ter 3. mesto v Knokke-ju (Belgija) 1964, pa tudi srebrne (1977, 1981, 1984) in bronasta plakete mesta Maribor (1984).


V letu 2006, po uspešnem jubilejnem koncertu ob svoji 80-letnici, ki je bil v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani novembra 2005, smo se z več koncerti predstavili kar najbolj širokemu občinstvu doma in v tujini. Poleg tega smo se začeli pripravljati tudi na nastope zunaj domovine. Sodelovali smo tudi na mednarodnem tekmovanju učiteljskih pevskih zborov Evrope, ki je bilo oktobra 2006 na Poljskem. Tam smo dosegli 1. mesto. Aprila 2007 pa smo se udeležili 8. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Bad Ischlu v Avstriji, kjer smo, ob hudi konkurenci, v C kategoriji (ljudski program), dobili zlato priznanje in v B kategoriji (prosti program) dosegli 1. mesto in dobili še posebno priznanje za skladbo Pie Jesu Ambroža Čopija. Julija 2007 smo nastopili na festivalu »Kultursommer« v St. Paulu. Novembra 2007 pa na tematskem koncertu Sozvočenja, kjer smo dobili priznanje za najboljši izbor programa. Avgusta 2008 je zbor sodeloval na mednarodnem festivalu na Ohridu in osvojil priznanje za visoko kvaliteto izvedbe skladb.

Leta 2017 smo prejeli srebrno priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana za 90-letno delovanje ter uspešno opravljanje svojega poslanstva v glasbenem poustvarjanju in na pedagoškem področju, s čimer je zbor zaznamoval zborovsko kulturo na Slovenskem.

Zborovodja: Lovro Frelih.