ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Medijsko središče Sporočila za medije VABILO NA OKROGLO MIZO O POMENU LJUBITELJKE KULTURE

VABILO NA OKROGLO MIZO O POMENU LJUBITELJKE KULTURE

Vabljeni,da se udeležite okrogle mize z naslovom Pomen ljubiteljske kulture za medgeneracijsko sodelovanje in vseživljenjsko učenje. Odvijala se bo v okviru strokovnega programa 15. festival za tretje življenjsko obdobje 30. septembra, ob 14.50, v dvorani M4 Cankarjevega doma.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
•    dr. Valerija Bužan, Socialna zbornica Slovenije
•    dr. Tomaž Simetinger, Zveza kulturnih društev Ljubljana
•    Tomaž Skulj, Zveza društev upokojencev Slovenije
•    Iva Slabe, Zveza društev upokojencev Slovenije

Ključni vsebinski poudarki

Ljubiteljska kultura združuje vse generacije, omogoča in podpira medgeneracijsko sodelovanje in vseživljenjsko učenje in ima pomembno vlogo kot »varnostni ventil«.
Vključevanje v kulturne skupine ima močan socializacijski pomen, saj tvorno prispeva h kakovosti življenja vseh generacij in k njihovi socialni vključenosti. Prostovoljstvo v kulturi je način življenja. Ljubiteljska kultura na Slovenskem je od nekdaj močno razširjena. Tesno je povezana z narodno politiko, povezuje ljudi, kaže pot k skupnim projektom, utrjuje solidarnost.

Okrogla miza želi spodbuditi naslednja vprašanja: dostopnost in s tem demokratizacijo kulture; komplementarna izobraževanja, ki niso institucionalno zagotovljena; heterogenost kulture; družbena kohezija; alternativni kulturni prostori in platforme; medijska zapostavljenost ljubiteljske kulture; prostovoljstvo v kulturi (predvsem moralna vrednost, saj bogati življenje prostovoljcem v kulturi in tisočim, ki jim je namenjena njihova ustvarjalnost).

Vabljeni!


 

Vsebine