ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

MEŠANI PEVSKI ZBOR LJUBLJANA RAKOVNIK


Naslov:

Milena Hitij
KUD Rakovnik Ljubljana Jurčkova c. 10
1108 Ljubljana

Kont. os.:Milena Hitij
Telefon:041 299 248
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

NE DELUJEJO VEČ.

Mešani pevski zbor Ljubljana Rakovnik je leta 1939 ustanovil salezijanski duhovnik, skladatelj Silvester Mihelič, ko se je iz Zagreba preselil na Rakovnik v Ljubljani. Ves čas vojne je poučeval glasbo, pisal zborovske pesmi in vodil zbore. Za njim so zbor vrsto let vodili salezijanski duhovniki, ki so bili bolj ali manj povezani s cerkveno glasbo ali pa so bili hkrati tudi župnijski upravitelji. S svojim delom in zgledom so zbor duhovno in strokovno bogatili. Poleg cerkvenih pesmi so vključevali v pevski program tudi narodne pesmi.

Zbor redno sodeluje pri nedeljskem bogoslužju, na festivalih in revijah cerkvenih pevskih zborov. V župniji Rakovnik in v krajevni skupnosti pa nastopa na kulturnih prireditvah in koncertih. Leta 1984 je zbor uspešno nastopal v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem. Leta 1992 je skupina pevcev pod vodstvom Maksa Pavška in ob strokovni pomoči gledališkega igralca Draga Razborška pripravila opereto »Pri belem konjičku«. Uprizorili so jo petindvajsetkrat, kar pomeni, da jo je občinstvo izredno lepo sprejelo. Gostovali so v več slovenskih krajih. Leto kasneje so se udeležili tudi srečanja amaterskih gledaliških skupin v Dolenji vasi, leta 1994 pa v Notranjih Goricah.

Od leta 2000 redno udeležuje preglednih srečanj ljubljanskih zborov v Šentvidu. V bogati pevski zakladnici zbora je mnogo cerkvenih in narodnih pesmi in drugih skladb slovenskih skladateljev, tem pa se pridružujejo tudi skladbe tujih skladateljev. Opozorilo škofa Antona Martina Slomška na izjemen pomen glasbene pismenosti in vzgojenosti velja tudi za današnji čas: Pesem, petje blaži srce, razvija čut za lepo, manjša surovost, pospešuje nravnost, vleče človeka iz podlosti…« Lepa pesem je trajna »žlahtna roža za ljudi, ki daje srcu veselje in duši zdravo moč. Rože hitro odcvetijo, čedne pesmi pa slovijo po 100 in več let.«(Leto 2012 Slomškovo leto) Vse navedene misli vodijo zbor pri izbiri skladb, zato je moto zbora: »Naša pesem vez rodov.«

Zbor šteje poleg zborovodje in organista še 40 pevcev. Zborovodja: Žiga Godec