ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

MEŠANI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA


Naslov:

Kulturno društvo Glasbena matica Ljubljana
Vegova 5
1000 Ljubljana

Kont. os.:

predsednica Ivanka Mulec Ploj,
Olga Drabik Jug, Lucija Pavlovič

Telefon:

+386 (1) 421 05 93; +386 51 359 313, tajnik: +386 41 686 146

e-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

spletna stran:

www.glasbenamatica.si

Mešani zbor GM je bil ustanovljen leta 1891 in je že s prvim dirigentom, Matejem Hubadom, doživel svojo zlato dobo. Ustanovitev tega zbora je takrat pomenila novo kvalitetno raven slovenskega zborovstva. Pevski zbor GM je bil številčen in stalen korpus, s katerim je društvo prirejalo vokalne in vokalno-instrumentalne koncerte tujih in slovenskih skladateljev. Njihovi koncerti so imeli reprezentativen značaj. Najpomembnejše programsko vodilo je bilo izvajanje izvirnih (predvsem novih) del slovenskih skladateljev. Kasneje je zbor izgubil prvenstvo med slovenskimi zbori, vseskozi pa ostal aktiven in v določenem obdobju, ko je bila prepovedana vsa ostala dejavnost društva, tudi ohranjal njegovo kontinuiteto. Po II. svetovni vojni so zbor vodili mnogi priznani dirigenti, v zadnjem obdobju med drugim Tomaž Tozon in Sebastjan Vrhovnik. Od leta 2009 je umetniški vodja zbora Špela Podgoršek in tudi pod njenim vodstvom zbor redno koncertira, se udeležuje revij, festivalov in tekmovanj, rad pa se odzove tudi različnim vabilom na gostovanja. Leta 2011, ob 20-letnici samostojnosti Slovenije, je zbor nastopil v Evropskem parlamentu v Bruslju, sicer pa se je v zadnjih letih udeležil še mednarodnih festivalov in tekmovanj v Bratislavi, Rimu, Alta Pusterii in Ohridu.

Zborovodkinja Špela Vrtačnik
je na Akademiji za glasbo v Ljubljani zaključila študij glasbene pedagogike. Na isti ustanovi se je zborovodsko izobraževala pri prof. Marku Vatovcu in se udeležila tudi zborovodskih seminarjev svetovno znanih dirigentov (Robert Sund, Peter Hanke).
Na začetku študija je bila korepetitorka in pevka MePZ Mavrica iz Srednje vasi. Sedaj na Glasbeni šoli Mateja Hubada v Vodicah poučuje nauk o glasbi in klavir, vodi MePZ Biser iz Vodic, s katerim je decembra 2008 nastopila na diplomskem koncertu. Je tudi korepetitorka Učiteljskega pevskega zbora Emil Adamič, druga altistka Komornega zbora Ave, sodeluje pa tudi pri projektih Komornega zbora RTV Slovenija.
Leta 2008 je z MePZ Glasbene matice sodelovala kot korepetitorka, leta 2009 pa je postala njegova zborovodkinja.