ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

KOMORNI ZBOR MEGARON


Naslov:

Komorni zbor Megaron (Kulturno društvo Megaron)
Štula 23
1210 Ljubljana

Kont. os.:

Predsednica društva Lucija Fabjančič, KZ Damijan Močnik

Telefon:

031 213 837

e-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

spletna stran:

http://kzmegaron.com/

Življenjepis zbora

Škofijska klasična gimnazija je v 10 letih ponovnega delovanja postala prepoznavna po široki paleti zborovskih dejavnosti. Damijan Močnik, Helena Fojkar Zupančič in Bernarda Kink so vzpostavili zborovsko piramido 4 pevskih zborov v katerih prepeva tretjina vseh dijakov (220) in z njimi dosegli številna priznanja in nagrade na domačih in tujih tekmovalnih in koncertnih odrih.

Po nekajletnem, predvsem projektnem delovanju v različnih zasedbah, je bil na pobudo Damijana Močnika in bivših pevcev zborov ŠKG oktobra 2003 ustanovljen Komorni zbor Megaron. Že marca 2004 smo skupaj s Komornim mešanim zborom Škofijske klasične gimnazije sodelovali z Münchenskimi simfoniki pri izvedbi dveh kantat skladateljev Benjamina Brittna in Gabriela Faureja na diplomskem koncertu Martine Batič, absolventke zborovskega dirigiranja na Münchenski Akademiji za glasbo. S prvim nastopom na reviji ljubljanskih zborov smo se takoj uvrstili med najboljše mešane zbore. Prvo leto svojega delovanja smo zaključili z odmevnim letnim koncertom v dvorani Zavoda sv. Stanislava s ponovitvama v Škofji Loki in na dvorcu Zemono pri Vipavi. Na povabilo produkcije RTV Slovenija smo sodelovali na božičnem koncertu Simfonikov RTV Slovenija pri izvedbi Brittnove kantate Svetovi duha pod vodstvom dirigenta Davida de Villersa. Aprila 2005 smo se udeležili zborovskega tekmovanja »Naša pesem« v Mariboru ter osvojili zlato plaketo in priznanje za najboljši zbor, ki je prvič sodeloval na tekmovanju. Sezono smo zaključili z letnim koncertom v Slovenski filharmoniji.

V naslednjih sezonah se je nadaljevala rast kakovosti zbora z zelo uspešno turnejo po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski ter Slovaški. Na koncertih smo predstavili zahteven repertoar slovenskih in tujih skladateljev ter navdušili zahtevne tuje poslušalce. Sodelovali smo tudi kot študijski zbor na glasbenem konservatoriju v Haagu. S petjem smo obogatili slovesni sveti maši ob 100. obletnici Zavoda sv. Stanislava in škofovski posvetitvi dr. Antona Jamnika. Kot eden izmed treh odličnih slovenskih zborov smo se udeležili Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor 2006. V družbi 12 svetovno priznanih pevskih zborov smo zasedli 7. mesto in poželi nemalo pohval. Sezono smo zaključili z letnim koncertom v Slovenski filharmoniji.

Imeli smo tudi več odmevnih koncertov po Sloveniji: Kovor, Ljubljana, Krtina, Cerklje, Kamnik, Naklo, Škofja Loka, Vransko, Radovljica, Kranj ... Samostojen koncert pa smo imeli tudi v avstrijskem Gradcu. Aprila 2007 smo ponovno sodelovali na koncertu Simfonikov RTV Slovenija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ter se udeležili zborovskega tekmovanja »Naša pesem« v Mariboru, kjer smo osvojili srebrno plaketo. Velik finančni zalogaj je bil tudi nakup koncertnih oblek, ki pripomorejo k še popolnejši podobi zbora.

Zbor se ponaša s kakovostnim zvokom, veliko pevcev ima glasbene izkušnje, ki predstavljajo velik potencial. To smo dokazali aprila 2010 na tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer smo osvojili zlato plaketo in priznanje vse strokovne publike, tudi največjih kritikov, za zbor z najbolj polnim, enotnim in najlepše obarvanim zvokom.