ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

PEVSKI ZBOR ARHITEKTOV SLOVENIJE

KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO PEVSKI ZBOR ARHITEKTOV SLOVENIJE
Vegova ulica 8
1000 Ljubljana

Kontaktna oseba: David Kozamernik
M: 031 238 478
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

V našem zboru je 30 do 40 mešanih pevcev različnih generacij. Vključujemo arhitekte in krajinske arhitekte, tako študente kot upokojence.
Zbor deluje kot kulturno društvo pod pokroviteljstvom zbornice za arhitekturo in prostor (ZAPS), lociran je v Ljubljani, vaje imamo v prostorih ZAPS-a in na fakulteti za arhitekturo, 1x ali 2x tedensko. Pred pomembnimi koncerti organiziramo večdnevne intenzivne vaje.
Zbor se financira iz različnih virov: iz razpisov za kulturne dejavnosti, sredstev zbornice, sredstev študentskih organizacij, fakultete, društev arhitektov, sponzorskih sredstev podjetij in po potrebi tudi iz članarin pevcev.
 
Ideja o ustanovitvi zbora arhitektov se je rodila oktobra 2011 na Mesecu oblikovanja. Ustanovni člani zbora Tomaž Čeligoj, Tina Rupar Kobe, Miha Maček, Andreja Žumer in Janez Ažman so izbrali zborovodjo Michela Josio, ki nas je vodil prvo leto. Januarja 2012 smo začeli z avdicijami za pevce in 6. februarja 2012 je bila prva vaja zbora. Do zdaj smo pripravili repertoar približno 20 pesmi: zborovska klasika, srednjeveške in renesančne skladbe, slovenske ljudske pesmi, sodobni avtorji.

V letu 2012 smo imeli koncert s Pevskim zborom Plamen iz Črnuč, peli smo na letni podelitvi diplom na Fakulteti za arhitekturo in na otvoritvi arhitekturne razstave na ZAPS-u, predstavili smo se na podelitvi zlatega svinčnika v Mariboru, vrhunec je bil božični koncert s pevskim zborom Krog v draveljski cerkvi, sledil je nastop na Biotehnični fakulteti ob 40-letnici ustanovitve Krajinske arhitekture. Zapeli smo tudi na Arhmarketu v klubskih prostorih Fakultete za arhitekturo.
Februarja 2013 smo pod vodstvom nove zborovodkinje Alje Pešak nastopali v Celju skupaj s fantovsko vokalno zasedbo gimnazije Celje v stolni cerkvi. Nastopali smo tudi na Reviji pevskih zborov v Kočevju in izvedli letni koncert ob zaključku sezone v Metni hiši.
V sezono 2013/14 pa smo se podali z novo dirigentko Jeleno Brcarevič, s katero že planiramo koncerte in nastope v božičnem času in nastop na preglednem srečanju ljubljanskih zborov.

Z nastopi utrjujemo povezanost naše stroke arhitekture in krajinske arhitekture z uporabniki naših kreacij. Želimo sodelovati tudi z ostalimi umetniki (skladatelji, glasbeniki, scenografi, kostumografi, plesalci, gledališčniki…).

Želimo postati tudi povezovalni element - ustvarjalci kolektivne zavesti skupne pripadnosti našega ceha.

Naša želja je, da vtisnemo arhitekturnim prostorom nove akustične razsežnosti, da omogočimo publiki močneje začutiti arhitekturo, prostor in čas.

Želimo prinesi svežino in nov raziskovalen duh v slabo razpoznavne kotičke naših mest, z glasbo zmehčati in udomačiti zidove novih arhitektur in privabiti ljudi, da se za trenutek ustavijo in prisluhnejo tudi pozabljenim in zanemarjenim ambientom.
 
 

Priponke:
Prenesi to datoteko (01.jpg)01.jpg[ ]503 Kb