ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk

KONCERTI NA LJUBLJANICI

V torek, 22.5.2012, ob 18.00, se pričnejo koncerti pihalnih orkestrov iz cikla Koncerti na Ljubljanici, v okviru katerega se bo do septembra zvrstilo 10 koncertov. Prvi bo tako nastopil Pihalni orkester Ljubljana Vič, ki bo igral najprej na barki po Ljubljanici od Trnovskega pristana do Mesarskega mostu, kjer se bodo člani orkestra izkrcali in odigrali 20 do 30 minut programa. Nastopili bodo še: Papirniški pihalni orkester Vevče, Godba ljubljanskih veteranov, Pihalni orkester Litostroj in Pihalni orkester Bežigrad. Koncerti so pod pokroviteljstvom MOL uvrščeni v aktivnosti projekta Starosti prijazna Ljubljana.


Godbena glasba v prijetnih poletnih večerih doni iz Ljubljanice vse od Prulskega mosta, čez Tromostovje, mimo Plečnikovih arkad, pa vse do Mesarskega mostu, kjer se nastopajoči – ljubljanski pihalni orkestri – izkrcajo in odigrajo 20 do 30 minut programa, letos pa bodo 5 koncertov odigrali tudi v Paviljonu Zvezda Park.  Del programa na mostu in paviljonu je še posebej namenjen starejšim občanom, za katere v centru mesta na prostem ni veliko priložnosti za obisk brezplačnih kulturnih dogodkov (del projekta »Starosti prijazna Ljubljana«), sicer pa koncerti na barki pomenijo posebno atrakcijo za turiste, ki si z obrežja Ljubljanice vedno z zanimanjem ogledajo koncerte.


Starosti prijazna mesta (Age-friendly cities) so mednarodni program Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), ki skuša mestom pomagati, da se pripravijo na 2 globalna demografska trenda – naglo staranje prebivalstva in širjenje urbanizacije. V programu je identificiranih 8 področij, ki lahko vplivajo na zdravo in kvalitetno življenje starejših ljudi, med katerimi je tudi družabno življenje. V pihalnih orkestrih igra tudi veliko starejših ljudi, ki jim igranje in koncertiranje pomeni boljšo kvaliteto življenja, nekaterim celo način življenja. Tovrstne aktivnosti sovpadajo tudi z dejstvom, da je leto 2012 Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.


Več o programu in nastopajočih si lahko ogledate na spletni strani Zveze kulturnih društev Ljubljana, ki je organizator prireditev.