ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

SENIORSKI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA


Naslov: Kulturno društvo Glasbena matica Ljubljana, Vegova 5 1000 Ljubljana
Dirigent Igor Švara
Kontakt: 041 686 146
Predstavnica zbora Vida Šega
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
spletna stran: https://www.glasbenamatica.si/seniorski-pevski-zbor/
Urnik pevskih vaj: torek, 19.00–21.00
Lokacija: Lajovčeva dvorana, Glasbena matica Ljubljana

Povabljeni k skupnemu petju zlate generacije, obujanju spominov ob slovenskih ljudskih pesmih, spoznavanju znanih in manj znanih umetnih melodij, ob torkovih večerih na Glasbeni matici pod taktirko priznanega opernega dirigenta.


Še posebej vabljeni moški glasovi!


SENIORSKI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE LJUBLJANA je najmlajši sestav društva, saj je bil ustanovljen šele leta 2010. Poslanstvo zbora je omogočiti pevsko udejstvovanje čim širšemu krogu zainteresiranih, osnovni cilj pa je pevsko druženje ter doseganje in ohranjanje čim boljše ravni petja skozi primeren program. Zbor poje slovenske ljudske pesmi v različnih priredbah, seže pa tudi po drugi literaturi slovenskih in tujih avtorjev. Jedro zbora tvorijo pevci, ki so svoje pevske in prijateljske vezi spletli skozi dolgoletno sodelovanje v Mešanem pevskem zboru Glasbene matice. Z veseljem pa sprejmejo v svojo družbo tudi nove člane.


Pevci Seniorskega zbora so se po dolgem koronskem zatišju ponovno sestali šele konec leta 2021, tokrat pod novim umetniškim vodstvom dirigenta Igorja Švare. Zaradi zdravstvenih razlogov se je od pevcev poslovil Tomaž Tozon, ki je zbor vodil od jeseni 2017, z nekdanjimi pevci Mešanega zbora Glasbene matice pa ga je povezovalo še desetletno obdobje pred tem. Glavna motivacija aktualnega sestava je nastop na slavnostnem koncertu ob 150-letnici Glasbene matice. Nekateri pevci tega sestava, ki predstavljajo njegovo jedro, so namreč neposredna zgodovinska vez z Mešanim zborom Glasbene matice. Slednji pa je tisti sestav Glasbene matice, ki je zagotavljal kontinuiteto društva tudi v obdobju po vojni, ko so bile prepovedane vse druge dejavnosti društva. Po zaslugi tega zbora, konkretno njegovega predsednika Antona Vengušta, sedanja Glasbena matica uživa materialno blagostanje za izvajanje svojih programov, zato imajo člani te »zgodovinske zasedbe« v očeh Matičarjev posebno in vsega spoštovanja vredno mesto.


Dirigent in pianist IGOR ŠVARA se je rodil leta 1947 v Ljubljani kot sin priznanega slovenskega dirigenta, skladatelja in pedagoga dr. Danila Švare. Po končani gimnaziji in srednji glasbeni šoli je nadaljeval študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, in sicer dirigiranje pri svojem očetu, klavir pa pri prof. Marijanu Lipovšku, in diplomiral leta 1971. V letih 1975 in 1976 se je izpopolnjeval v Leipzigu pri dirigentu Kurtu Masurju in pri njem končal mojstrski razred. V SNG Opera in balet Ljubljana se je zaposlil leta 1972 kot baletni in operni korepetitor, nato kot dirigent asistent, leta 1983 pa postal stalni dirigent. V letih 1993–1995 je bil v. d. direktorja in umetniški direktor SNG Opera in balet Ljubljana. Debitiral je leta 1973 s Seviljskim brivcem, do danes pa je Igor Švara svoj repertoarzapolnil z več kot sedemdesetimi opernimi in baletnimi deli. Sodeloval je s svetovno priznanimi solisti in dirigiral različnim domačim in evropskim orkestrom. Od leta 1995 do 1998 je bil stalni gost dirigent v salzburškem opernem gledališču. Kot pianist in dirigent je za glasbene arhive posnel mnoga dela slovenskih in tujih skladateljev. Je dolgoletni predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani, uveljavil se je kot član žirij na domačih in tujih solopevskih in zborovskih tekmovanjih, kot strokovni ocenjevalec na revijah pevskih zborov in predavatelj na različnih seminarjih za zborovodje in dirigente. Od pomladi 1981 je umetniški vodja Ljubljanskega okteta, s katerim je posnel 10 zgoščenk in številne skladbe za Radio Slovenija. Z oktetom je gostoval po Evropi, Aziji, ZDA, Kanadi in Avstraliji na več kot 500 koncertih. Prejel je študentsko Prešernovo nagrado, s svojim nadaljnjim strokovnim delom pa priznanje Univerze v Ljubljani za pomembna umetniška dela na področju ustvarjalnosti in poustvarjalnosti ter naziv strokovni svetnik, več jubilejnih priznanj Javnega sklada za kulturne dejavnosti, posebno priznanje na ljubljanskem opernem bienalu, Gallusovo značko in plaketo, zlato priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana ob 30-letnici umetniškega vodenja Ljubljanskega okteta in posebno priznanje za več kot 20-letno dirigiranje na Taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Leta 2019 je občina Ivančna Gorica maestru Švari podelila naziv častnega občana za pomembne dosežke in trajne naloge pri ohranjanju slovenske ljudske glasbe in zborovske pesmi ter prepoznavnosti Tabora slovenskih pevskih zborov in občine Ivančna Gorica doma in po svetu.