ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Ostale skupine

ARABSKI KLUB V SLOVENIJI


Naslov:
Krekov trg 2
1000 Ljubljana
Kont. os.:
dr. Fouad Al-Mansour
Telefon:
041 974 810
spletna stran:
http://www.facebook.com/pages/Arabski-klub-v-Sloveniji/188945124520803?sk=info
e-pošta:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Arabski klub v Sloveniji je bil ustanovljen februarja leta 1992 kot kulturno društvo in ima sedež v Ljubljani. Klub je ustanovljen z željo, da čimbolj poveže vse državljane Slovenije arabskega porekla, da skrbi za ohranjanje arabske kulture ter da skrbi za povezovanje te kulture s slovensko. Člani kluba izhajajo iz mnogih arabskih držav, so različnih veroizpovedi in so v glavnem diplomanti slovenskih univerz.

Klub prireja kulturno-družabna srečanja članov in gostov ter večere arabske kulture v sodelovanju z eminentnimi kulturnimi ustanovami kot je ljubljanski Cankarjev dom. Na teh večerih se trudimo predstaviti tudi arabska glasbila in folklorne plese.

Klub v svojem prizadevanju krepitve vezi z arabsko kulturo že več let organizira šolo arabskega jezika za otroke svojih članov. Klub tudi organizira razstave arabskih slikarjev živečih v Sloveniji tako v Ljubljani kot tudi v Mariboru in v drugih mestih. Na sedežu Kluba se organizirajo večeri slovenske in arabske poezije, kamor so povabljeni tudi slovenski pesniki.

V okviru kluba deluje tudi amaterska mladinska plesna in glasbena folklorna skupina Sausan, ki ohranja izročilo arabskih folklornih plesov. Skupina je v imenu kluba nastopila na več prireditvah, med njimi tudi na Unicefovem festivalu v Križankah. V okviru kluba že deluje tudi »Arabska knjižnica«, knjige različnih zvrsti pa si je mogoče tudi sposoditi.

Klub organizira do pet pomembnejših prireditev letno. Te prireditve so pretežno vezane na arabske praznike, od časa do časa pa organizirajo tudi dneve arabske kuhinje na katerih ponudijo zainteresiranim najbolj pomembne specialitete arabske kuhinje. Seveda so ti dnevi dopolnjeni tudi s kulturnimi vsebinami.

Klub ima redne in častne člane, članstvo v klubu pa je prostovoljno. Častno članstvo se podeli članu Kluba ali drugi osebi, ki je veliko pripomogla k uspešnemu delu kluba. Sklep o sprejemu v članstvo kluba izda upravni odbor, ki častne člane tudi predlaga. Člani se obvezujejo, da bodo uresničevali cilje kluba in sodelovali pri njegovih aktivnostih. Člani so dolžni zastopati interese kluba in skrbeti za njegovo čast in ugled.

V stik s člani kluba lahko pridete vsako soboto od 12. – 14. ure na sedežu Kluba v Ljubljani, Krekov trg 2, za eventualne dodatne informacije pa se lahko obrnete na predsednika kluba na telefonsko številko: 041 974-810