ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Plesne skupine

FOLKLORNA SKUPINA EMONA


Naslov:
Folklorna skupina Emona
Belokranjska 6
1000 Ljubljana
Kont. os.:
Elizabeta Tome, predsednica
Bojana Razpotnik
Telefon:
031/392-340
031 246 846
e-pošta:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
web:
www.kd-fsemona.si

Folklorno skupino Emona je leta 1967 ustanovila skupina ljubiteljev folklore z dr. Brunom Ravnikarjem, častnim članom CIOFF-a, na čelu. Poimenovali so jo po Emoni, rimski naselbini na območju današnje Ljubljane. Poleg veselega druženja in sklepanja novih prijateljstev so člani ohranjali bogato slovensko kulturno dediščino ter jo radi prenašali med ljudi in jih s plesom, petjem in ljudsko glasbo razveseljevali. Skozi leta je skupina združevala mnogo folklornih navdušencev, nekateri med njimi so z nami že od samega začetka. Tudi dandanes sledimo osnovnim vodilom in ponudbo FS Emona nenehno nadgrajujemo.

 Skupina šteje več kot 80 članov. Sestavljamo jo plesalci, narodni in tamburaški orkester ter nekateri posamezniki, ki nam pomagajo pri našem delovanju. Z našimi plesnimi koreografijami pokrivamo skoraj vse slovenske pokrajine. Tako prikazujemo plese iz Štajerske, Koroške, Goričkega, Prekmurja in Razkrižja, Pastirske bloške plese, Goriške plese, plese iz okolice Trsta, Rezijanske plese, plese iz Bele Krajine ter plese iz Gorenjske. Koreografije se ponašajo z avtentičnostjo, a hkrati privlačnostjo za gledalce, kar nam vedno znova dokaže njihov odziv. Narodni in tamburaški orkester sta naša nepogrešljiva spremljevalca, izvajata pa tudi samostojne točke.

 FS Emona je redna gostja različnih folklornih festivalov tako doma kot v tujini. Kanček slovenskih ljudskih običajev smo predstavili po celi Evropi, v ZDA, Alžiriji, Egiptu ter celo na Japonskem in v Severni Koreji. Za svoje delo, umetniško vrednost, izvirnost in izvedbo smo prejeli različna priznanja in nagrade.