ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Plesne skupine

FOLKLORNA SKUPINA COF


naslov:
Folklorna skupina COF
Vilharjeva cesta 37
1000 Ljubljana
Kont. os.:
Emil Novak
Telefon:
031 639 762
e-pošta:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
spletna stran:
www.kudkcmf.si

Folklorna sekcija COF Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraihgher

V sezoni 2005/2006 mineva 24 let, odkar je začela z delom folklorna sekcija v okviru Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigheriz Ljubljane. Z leti je sekcija prerasla v samostojno skupino z imenom: Folklorna skupina »COF«, kulturno društvo, Klub optimističnih folkloristov, ki pa še vedno deluje v okviru KUD-a. Namen njihovega delovanja je ohranjanje slovenskega plesnega izročila in posredovanje le-tega širši javnosti. Še posebej pa so veseli, da lahko zaplešejo za bolnike Kliničnega centra in študente Medicinske fakultete.

Skupino sestavlja 38 plesalk in plesalcev in 5 godbenikov. Plesne korepeticije vodi Janez Florjanc “ Fofo, pomagata pa mu Marjan Jakulin in Vinko Kurzweil “ Vinc, peti pa jih uči Matjaž Ponikvar.

Čeprav so veteranska skupina, imajo na repertoarju plese skoraj vseh slovenskih pokrajin. Trenutno imajo v svojem programu deset postavitev slovenskih plesov: belokranjske, prekmurske, goričke, koroške, poljanske (iz Bele krajine), rezijanske, primorske, plese iz okolice Ljubljane iz vasi Šmarje-Sap in dve različici gorenjskih plesov, katere so jim priredili priznani slovenski koreografi Tončka Marolt, prof. Mirko Ramovš in drugi. Plešejo jih na priznane glasbene priredbe Tončke in Franceta Marolta, Julijana Strajnarja idr.

Skupina je nastopila na številnih humanitarnih prireditvah v domovini, za slovenske rojake v Italiji, gostovala v Angliji, na Nizozemskem, v Avstriji, na Madžarskem, v Srbiji in Črni gori ter Turčiji. Letno imajo več samostojnih ali skupnih nastopov; pri slednjih sodelujejo z drugimi ansambli ali pevskimi zbori. Še posebej pa so ponosni na štiri letne koncerte, ki so jih pripravili v letih 1997“2002 v gledališču »Za otroke in mlade “ ex Španski borci« v Ljubljani. Od leta 2004 naprej, skupaj s FS ŽKUD »Tine Rožanc« “ veterani organizirajo, zdaj že tradicionalno 3-dnevno srečanje: ZMAJFEST “ Mednarodno srečanje folklornih veteranov, katerega glavni dogodek je gala koncert v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Predsedniki sekcije oziroma društva so bili: dr. Fedor Pečak, Mojca Šešek in Zdravko Kaučič. Od leta 1995 pa je predsednik skupine Zoran P. Trampuž.