ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Plesne skupine

AKADEMSKA FOLKLORNA SKUPINA FRANCE MAROLT


Naslov:

Akademska folklorna skupina France Marolt

ŠOU v Ljubljani, društvo

Dunajska cesta 56

SI-1000 Ljubljana, Slovenija

 kont. os.:

Tadej Zadravec, predsednik in Jasna Žitnik v.d. umetniški vodja

Telefon:

040 725 128e-naslov:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

web:

https://www.facebook.com/afsfrancemarolt/

https://www.instagram.com/afsfrancemarolt/

https://www.marolt.si/


Akademska folklorna skupina France Marolt je pisana druščina posameznikov, ki nas povezuje veselje do plesa, petja in slovenskega izročila.
Razlogi, ki so vsakega izmed nas pripeljali v skupino, so različni, ampak eno je gotovo. Ko si enkrat zraven, ti Marolt hitro zleze pod kožo in te popolnoma zasvoji.
Težko bi govorili o enem samem dejavniku, ki bi bil ključen za to, pa vendar naj jih navedemo samo nekaj. Ko mine začetna prestrašenost in ti kot brucu uspe usvojiti osnovno plesno držo, se začne učenje in spoznavanje plesnih postavitev, prve intenzivne vaje pa bruce hitro združijo v neločljivo druščino. In potem je tu že brucovski nastop pa priprave na poletne intenzivne vaje, ki jih nikakor ne gre zamuditi. V jeseni te čaka avdicija za prestop v srednjo skupino.
Ja, takrat se začne zares. In sicer, z daljšimi vajami in prvimi nastopi, ko nastopijo težave, kako se obleči v nošo in splet uspešno odplesati do konca, se lepo držati, in vmes paziti na razdalje, se smejati soplesalcu. Še dobro, da so v skupini že bolj izkušeni plesalci in plesalke, ki ti v naglici pred nastopom popravijo spodnje krilo, zavežejo predpasnik ali zapnejo brezrokavnik tako, da komaj dihaš in na odru z odločnimi gibi preprečijo, da bi se odvrtel po svoje. Ko se na to šele dodobra navadiš, se že začnejo priprave za letni koncert, ki je za vsakega plesalca in godbenika (mladega ali izkušenega) posebno doživetje. Učenje spremenjenih korakov, dodatne kondicijske priprave, neskončno preplesavanje, ugibanje, tihe želje, kaj in s kom boš v Cankarjevem domu plesal, vaje z dodeljenim soplesalcem, soplesalko, pranje, likanje in pakiranje noš, preživete ure v Cankarjevem domu in skoraj solze v očeh ob navdušenju občinstva in korepetitorjev po uspešnem koncertu ali dveh.
Še preden se evforija poleže, se začnejo novi nastopi in ponovitve koncertov in tik preden odhitiš na počitnice, še turneje. Povsod. Na Portugalsko, v Španijo, Anglijo, Makedonijo, Srbijo, Mehiko, Francijo, Italijo... je sploh kje še kraj, kamor nismo šli?

Tako mine leto, dve, tri, ko te povabijo v starejšo skupino, kjer se začne znova. Učenje novih, drugačnih postavitev, oblačenje in spoznavanje noš, oddolževanje vsem, ki ti pomagajo ... Ampak to še sploh ni vse. Kje je še vse tisto vmesno dogajanje ... Druženje med vajo in po njej, vožnja na nastope, podoknice, sklepanje prijateljstev, iskrice v očeh tistih, ki se zaljubijo in radovedno ugibanje ostalih, ki to opazujejo. Tako spet mine leto, dve, tri, pet, deset ... Marolt postane tvoj stil in način življenja. Veliko nas je. Nekaj več kot sto.

Smo skupina, smo društvo, smo družba. Smo veseli, prijetni, prijazni. Zakaj? Ker te ples naredi takega. In ker nam ni nikoli dolgčas.

Pridite, pri nas boste vsekakor v najboljši družbi.