ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Vokalne skupine

VOKALNA SKUPINA VOX MEDICORUM


Naslov:
KUD KC in MF dr. Lojz Kraigher
Vokalna skupina Vox medicorum
Zaloška 7a
1000 Ljubljana
 kont. oseba:
dr. Polonca Mali
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
tel.:  041-922-947
spletna stran:  www.kudkcmf.si

Vokalna skupina Vox medicorum je bila ustanovljena leta 1979, najprej kot oktet študentov medicine, ki je kmalu dobil ime »oktet z napako«, saj je zaradi študijskih in službenih obveznosti le redko nastopal v polnem sestavu. Z leti se je število pevk in pevcev povečevalo. Tako šteje zbor danes 17 članov “ v njem prepevajo zdravniki, stomatologi, študenti medicine in drugi delavci v zdravstvu “, ki se radi družijo ob prepevanju zborovskih skladb iz tuje in slovenske glasbene zakladnice. Skupina, ki je dejavni sestavni del Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher nastopa redno na koncertih v domovini, pot jo je zanesla tudi preko meje, njeno posebno poslanstvo pa so nastopi pred kolegi zdravniki v okviru kulturnih programov društva in sodelovanje na domačih in mednarodnih medicinskih srečanji in drugih strokovnih prieditvah. Svojo kakovost je zbor leta 1997 potrdil tudi na slovenskem tekmovanju zborov Naša pesem v Mariboru, kjer je osvojil bronasto plaketo. Ob 210-letnici ustanovitve prve civilne bolnice v Ljubljani sta izšli zgoščenka in kaseta z uspešnicami iz sporeda zbora. Vox medicorum sta od ustanovitve vodila dr. Matjaž Vrtovec, dr. Judita Cvelbar in Milivoj Šurbek, od jeseni 2002 pa je dirigent zbora Tomaž Faganel.

Vox medicorum: Mojca Božič, Judita Cvelbar, Lucija Šarc, Mateja Vilar (sopran); Neva Brandstätter, Nina Bratanič, Marjanca Čuk, Polonca Mali, Monika Pavšek, Breda Zupanc (alt); Pavel Berden, Peter Caserman, Janko Premelč, Roman Vahčič (tenor); Primož Jovan, Darko Kovač, Matjaž Šinkovec (bas).

Tomaž Faganel je študiral orgle, solopetje, violino in muzikologijo v Ljubljani, dirigiranje pa v Grazu. Izpopolnjeval se je pretežno v Avstriji. Poučeval je na ljubljanski Srednji glasbeni šoli, vodil več zborov in raznovrstno glasbeno deloval. Petnajst sezon je vodil Akademski pevski zbor France Prešeren iz Kranja. Z njim je nastopal doma in v številnih evropskih državah, bil uspešen na zborovskih tekmovanjih in konec 80. let sodeloval v sporedih Komornega ansambla Slovenicum pri izvedbi različnih, predvsem Mozartovih in Haydnovih kantatnih del. Posveča se mentorskemu delu z zbori in dirigenti. Je tudi dirigent Mešanega pevskega zbora sv. Anton Padovanski župnije Ljubljana – Vič in projektnega zbora Chorus N'omen, s katerim snema in nastopa z a cappella sporedi ter pri izvedbah kantatne literature. Več mandatov je deloval v odborih Evropskega zborovskega združenja Europa Cantat in Mednarodnega zborovskega združenja. Od 1986 je sodelavec Muzikološkega inštituta Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, kjer raziskuje predvsem starejšo slovensko glasbo in sodeluje pri kritičnih izdajah slovenske glasbene zapuščine.